Kontakta oss för mer information om hur du kan få bättre energiekonomi hemma
Effekttariffer – en ny prismodell för elnätsägarna
Om det inte redan har hänt kommer specifikationen på din elnätsfaktura att förändras 2025 eller 2026. Det beror på att alla elnätsbolag enligt lag måste införa en ny prismodell senast den 1 januari 2027.
Det nya på din faktura heter effekttariff eller effektavgift. Tariffen / avgiften innebär att du får betala utifrån hur hög effekt du använt som mest samtidigt. Som exempel: grundförbrukningen i din bostad, som omfattar värme, varmvattenberedare och annat som alltid är igång, kanske ligger på 4 kilowatts effekt (kW). Men under morgonrusningen och middagsrusningen hemma, när du även duschar, använder spisen, kanske laddar en elbil och annat, använder du plötsligt 12 kW effekt.
Effekttariffen innebär att du betalar ett pris per kW som du använder samtidigt. I exemplet skulle du alltså betala för 12 kW.
Olika nätbolag räknar olika. Vanligt är att man tar ett genomsnitt under månaden beräknat på några få mätpunkter. Ellevio använder till exempel genomsnittet för de tre högsta effekttopparna under månaden (se bild nedan).
Så räknar Ellevio
Ellevio beräknar effektavgiften utifrån ett genomsnitt av förbrukningen vid de tre högsta effekttopparna under månaden.
Bolagen tar också olika betalt. I dagsläget finns de som tar cirka 70 kronor per kW och de som tar 120 kr för samma effekt. För de 12 kW i exemplet ovan ökar alltså din elkostnad med mellan 840 och 1440 kronor.
Genom att anpassa dina vanor kan du minska dina effekttoppar. Det gör du genom att sprida ut det du gör hemma under dygnets alla timmar, så att du slipper dyra effekttoppar.
Nackdelen är att du kan komma behöva dammsuga mitt i natten, eller komma ihåg att starta billaddaren klockan 22.
Med Soltech Home hemma slipper du detta. Soltech Home-paketet är nämligen utvecklat för att minimera effektkostnaden. Det gör systemet genom att använda lagrad el för de högsta kilowatten, något som gör att elnätsbolaget inte behöver leverera lika hög effekt.
Hur mycket du sparar på detta är individuellt, men för en genomsnittlig villa handlar det om 3–4 kW per månad, eller – i pengar – 210–480 kronor per månad. Per år blir det en besparing på närmare 6000 kronor – pengar du kan ha roligare för än att betala för el.
Vill du veta mer?
Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort.