Kapa elkostnader

Solceller ger ren el som ger bra incitament till en effektiv energiekonomi och kapa elkostnader och med batteri och smart styrning också generera möjlighet till intäkter. Här kan du läsa om det lönar sig med solceller i Sverige och hur solceller fungerar. Och ja, det lönar sig faktiskt riktigt bra med sol i hela Sverige.

Solceller passar många

Det finns många frågor kring både solceller, batterier och inte minst hur man kan optimera sin elanvändning och om det verkligen finns någon effektivitet och ekonomi för solenergi i Sverige.

Solenergi och batteri är en del i att öka vår användning av förnyelsebar energi och på så sätt bidra till den gröna omställningen men också skapa en energieffektiv ekonomi också för sin villa.

Sveriges klimat och solinstrålning är likställt med mellaneuropa och solceller gillar ett lite kyligare kringklimat så på så sätt är Sverige och solenergi en bra ekvation.

Det blir det tack vare en kombination av vårt geografiska läge, teknikutvecklingen och de olika ekonomiska incitament som finns i det svenska samhället.

Geografiskt läge

En viktig faktor för solcellers lönsamhet är hur mycket sol de får ta emot, den så kallade solinstrålningen. Sverige har lika mycket solinstrålning som de norra delarna av kontinenten. Till exempel har Göteborg ungefär samma solinstrålning som Paris. Till detta kommer vårt kyligare klimat. Våra lägre temperaturer ökar effektiviteten i solcellerna.

Teknikutvecklingen

Solenergi-teknologin har tagit jättekliv de senaste decennierna. Detta har lett till paneler med mer effekt som kan ta tillvara mer av solenergin. 2017 hade en normal panel en effekt på 275 watt, idag är det normalt med 430 watt.

Samtidigt som tekniken har gått framåt har priserna på paneler sjunkit kraftigt.

Ekonomiska incitament

Sverige behöver mer energi och helst förnyelsebar energi. Därför stöttar staten investeringar i solceller (och batterier!), både för installation och under användningen. Vid installationen får du ett så kallat ”grönt teknikavdrag”, en skattereduktion som i nuläget är 20 procent (från 1 juli 2025 15%). Till skillnad från ROT-avdraget gäller det gröna avdraget hela inköpet, material och arbete.

När du sedan producerar får du olika skattelättnader som gör din solekonomi ännu bättre (länk till Skatteverkets sida om detta eller en asterisk som förklarar redan på sidan) .

Det är viktigt att känna till att även om dessa olika stöd skulle försvinna, så är en solanläggning fortfarande lönsam. Den enda skillnaden blir en något längre återbetalningstid.

Vid installation av en solanläggning vill man eftersträva:

Maximal produktion när du förbrukar som mest i hemmet. Det innebär att det ofta är bra att  ha panelerna i både öst respektive väst för att få maxproduktion på morgonen respektive sen eftermiddag och kväll.

Hur stor anläggning dvs hur många paneler som ska installeras beror på hushållets behov och förbrukning och även takyta. Idag kombineras nästan alla anläggningar med ett tillhörande batteri och styrning som både möjliggör den mest kostnadseffektiva användningen av den el som både produceras och köps in. Det är många olika faktorer som spelar in och det bästa för dig är att få en verklig prognos för din bostad. Som riktvärde kan du dock ha att det är vanligt att solanläggningen kan producera 50–70 procent av den el du konsumerar i bostaden under ett år.

Att tänka på:
För de allra flesta är en solenergiinvestering en stor kostnad och precis som köp av en bostad kanske man bara gör ett inköp en gång.

  • Kolla så att säljbolaget är registrerade hos Elsäkerhetsverket
  • Kolla så att säljbolaget har funnits i mer än 3 år
  • Säkerställ att bolaget använder egen personal längs hela kedjan
  • Säkerställ att installatörerna behärskar ett språk du kan kommunicera på
  • Säkerställ att elektrikerna jobbar under ett aktuellt egenkontrollprogram

Vi är stolta över nöjda kunder

Soltech Home har fina betyg på Google reviews. Något som vi har arbetat länge för att bygga upp.
Vi har skapat en process utifrån våra kunders behov och önskemål vilket säkrar att vi levererar en
hög servicenivå och solenergianläggningar i toppklass.

Några av de viktigaste ingredienserna för att uppnå det är:

  • Kunden först. Hela vår process börjar och slutar i dina önskemål
    och vi går långt för att göra dig nöjd
  • Egen personal i hela kedjan
  • Produkter från stora, trygga tillverkare som finns kvar också om 5 år
  • Kunniga energirådgivare som förstår tekniken i detalj och om sätter önskemål till verklighet
  • Skarpa projektörer/ingengjörer som står för analyser och kalkyler som garanterar
    trygga, funktionella och rätt utformade anläggningar
  • Utbildade och certifierade installatörer som är specialister på just solanläggningar med allt vad det innebär
    (likström, UV-skydd, hållfasthet med mera)
  • Fackmässigt utförda installationer som lever upp till alla krav från Elsäkerhetsverket, Svensk standard och försäkringsbolag.
  • Egna elektriker,specialiserade på solenergi, vilket garanterar snygga och trygga elinstallationer i ditt hem
  • Kunnig support som löser eventuella problem över telefon eller mejl
  • Skickliga koordinatörer som säkerställer att du hela tiden vet vad som händer, sköter dokumentation och mycket mer

Allt du behöver

Helhetserbjudande
Smart energistyrning.
Framtidssäker lösning.
Tydlig besparing
Trygg och säker leverantör.
Schysst upphandlade produkter
App för att följa alla tjänster

Vad kostar det?

En solcellsanläggning kostar 130 000 kronor för en genomsnittlig svensk villa.

Prisspannet är stort, från 70 000 kronor till över 200 000. Det beror på att det finns många variabler att ta hänsyn till – först och främst storleken på anläggningen, men till detta finns många fler avvägningar som lägger till eller drar bort kostnader.

Det enklaste sättet att få ett svar på hur mycket en solcellsanläggning kostar för dig är att boka ett möte med en av våra solcellsrådgivare.

Länk kontakformulär